Image Alt

Rally Obedience

O Rally Obedienceu

Rally Obedience ili skraćeno Rally O je idealan sport za sve pse i vlasnike jer izrađuje poslušnost na zabavan način i tako utječe na razvijanje razumijevanja i povjerenja između psa i vlasnika. Osim toga, to je odličan način socijalizacije za sramežljive ili nepovjerljive pse i idealan način da starije pse dugo održite aktivnima. Rally O je novija kinološka disciplina. Nastao je kao kombinacija agilitya i klasične poslušnosti. Popularnost mu raste jer je njegov koncept da se u klasične vježbe poslušnosti dodaje više dinamike, trikova i svakodnevnih situacija i izazova.

Kako to izgleda?

Rally O podijeljen je u 4 jakosne kategorije i sastoji se od ukupno 72 vježbe koje se prema načinu izvođenja mogu podijeliti u 3 skupine: statične vježbe (promjene položaja psa u odnosu na vodiča), vježbe u pokretu (kruženje i vijuganje oko zdjelica sa hranom, igrački i čunjića, opoziv, aport, različiti okreti i sl.) te prepreke (slalom, stol, tunel, klackalica, visinske prepreke, skok u dalj).

 

Sama Rally O staza se sastoji od 15 do 19 vježbi (ovisno o jakosnoj kategoriji) koje tim, pas i njegov vodič, moraju savladati u maksimalnom vremenu od 3 minute. Stazu tim savladava samostalno, po točno zadanom redu. Sudac sam bira vježbe pa se staze svaki put razlikuju što održava dinamičnost i interes. Natjecatelji imaju priliku u određenom vremenu upoznati se sa stazom, ali bez pratnje psa.

 

Dozvoljene su glasovne i vizualne komande te pohvala psa. Fizički kontakt psa i vodiča, motivacija hranom ili igračkom nisu dopušteni. Grubost vodiča prema psu je strogo zabranjena i kažnjava se diskvalifikacijom.

Sudac ocjenjuje preciznost izvođenja vježbi, ali i volju psa da radi sa svojim vodičem; živahan hod, pozitivan stav i veselo izvođenje vježbe.

Najbolji natjecatelj je onaj koji osvoji najviše bodova i u što kraćem vremenu završi stazu.

Svaki stupanj se plaća zasebno u iznosu od 80€ (602,76kn).

UPISI: Tečajevi se održavaju u proljetnom i jesenskom ciklusu ili čim skupimo dovoljan broj zainteresiranih vodiča i njihovih pasa stoga požurite s prijavom na:
http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve. Nakon ispunjavanja prijavnice, trebate pričekati do javljanja voditelja tečaja koji će vas, kada se definira datum početka tečaja, obavijestiti o daljnjem tijeku upisa.

UVJET ZA UPIS: Za pristupanje tečaju, počevši s predtečajem, ne morate imati položene
druge klupske ispite, ali je potrebno pozitivno ocijenjeno testiranje u kojem se provjerava: motivacija psa, dolazak na poziv te neagresivnost psa, a koje će voditelj provesti prije pristupanja tečaju. Dobna granica psa za pristupanje Rally O predtečaju je devet mjeseci.

TEČAJ

Na Rally O tečaju radi se na usvajanju osnovnih znanja, elemenata i pravila sporta, s ciljem da se pripreme vodič i njegov pas na bavljenje disciplinom. Vodič i njegov pas nastupaju kao tim, stoga će njihov uspjeh ovisiti o usvojenom znanju i njihovom međusobnom odnosu. Svaki pas je individua i drugačije će usvajati znanja pa mu se na taj način i pristupa.

Rally O tečaj sastoji se od 2 stupnja:
Predtečaj Rally O (PRO) služi upoznavanju vodiča i pasa s osnovnim vježbama i
metodama rada. Koristi se kliker i uči se kako pravilno markirati i potkrijepiti željena
ponašanja. Savladavaju se vježbe za sretan hod uz nogu (heeling) i vježbe smirenja psa u svrhu boljeg fokusa. Puno pažnje posvećuje se izgradnji motivacije psa i stvaranju
pozitivnog odnosa psa i vodiča. Na predtečaju se radi i na fizičkoj spremi pasa u području balansa i stražnjih nogu.

Osnovni tečaj Rally O (ORO) na kojem se nastavlja raditi na motivaciji pasa kao i na
upoznavanju s preprekama (stol, tunel, visinska prepreka, klackalica). Na ovom stupnju
tečaja uči se pravilno čitati znakove i izvoditi vježbe 1-30 iz kataloga znakova, te se upoznaje s Rally O pravilnikom HKS-a.

Svaki stupanj obuhvaća 12 treninga kroz 6 tjedana i održava se 2x tjedno po 60 minuta u
večernjim satima. Na kraju svakog stupnja održava se dodatni završni sat na kojem se
ocjenjuje koliko uspješno pas i vodič savladavaju vježbe prikazane na tečaju te koliko su
znanja usvojili. Po pozitivnoj ocjeni tim prelazi na sljedeći stupanj, odnosno po pozitivnoj
ocjeni završnog tečaja tim se pridružuje trening grupama.

Treninzi

TreninziRally O trenira se u 3 različite grupe, ovisno o stupnju znanja i pristupanju natjecanjima. Uvjet za treniranje u bilo kojoj grupi je završen Rally O tečaj i članstvo u Klubu. Treninzi se odvijaju u grupama od 3-8 vodiča.

Početnička grupa namijenjena je psima i vodičima koji nemaju do kraja izrađene elemente iz kataloga znakova za RO-I i RO-II. Treninzi se odvijaju 2x tjedno u trajanju od 60 minuta.

Napredna trening grupa namijenjena je psima i vodičima s položenim RO-II ispitom, koji
žele dalje razvijati znakove iz RO-III i RO-IV. Treninzi se odvijaju 2x tjedno u trajanju od 60 minuta.

Rekreativna grupa namijenjena je psima i vodičima koji još nemaju razrađene vježbe iz
RO-I ili koji se ne natječu, a žele vježbe iz kataloga znakova za Rally O raditi u ograničenom opsegu i/ili žele dodatno raditi na elementima Rally Free i/ili trikovima. Treninzi se odvijaju 1x tjedno u trajanju od 60 minuta. se odvijaju 2x tjedno u trajanju od 60 minuta.