Image Alt

Agility

O Agilityju

Agility je sport u kojem sudjeluje pas sa svojim vodičem. Vodič usmjerava psa kroz stazu koja se sastoji od dvadesetak prepreka postavljenih određenim redosljedom. Bitna je točnost (pas mora savladati prepreke određenim slijedom) i brzina (poželjno je što kraće vrijeme za savladavanje staze). Vodič, tijekom savladavanja staze psa usmjerava glasom i govorom tijela. Dakle, bitno je da je pas raspoložen, da je utreniran i da zna prepoznati što mu vlasnik želi poručiti, ali je često teže istrenirati samog vodiča. U agilityju postoje 3 kategorije (small, medium, large) određene visinom psa i 3 razreda težine staze (A1, A2, A3). Jedna staza se stastoji od različitih prepreka, a njihov redoslijed određuje sudac prije samog natjecanja, dok vodič ima 7-10 minuta za zapamtiti ga. Agility u Hrvatskoj prisutan je od 1991. godine te je brzo osvojio simpatije, a danas se može nazvati i najbrojnijom disciplinom među psećim sportovima u Hrvatskoj. Tome u prilog idu i brojni uspjesi hrvatskih agilitaša na međunarodnim natjecanjima.

Tečaj

Agility tečaj za cilj ima pripremiti vodiča i njegovog psa na bavljenje disciplinom. Radi se na usvajanju osnovnih znanja, elemenata i pravila sporta, kako kod vodiča tako i kod psa. Vodič i njegov pas nastupaju kao tim, stoga će njihov uspjeh ovisiti o usvojenom znanju i njihovom međusobnom odnosu. Svaki pas je individua i drugačije će usvajati znanja pa mu se na taj način i pristupa. 

 

TERMINI: prema mogućnostima polaznika, koji moraju unaprijed kod prijave reći svoje želje (tj. termine koji im nikako ne odgovaraju)

TRAJANJE TEČAJA: 3 mjeseca, 2 puta tjedno po 90 minuta

CIJENA TEČAJA: 1000 kn, osim za pse koji su udomljeni iz azila (uz predočenje potvrde) 900 kn

UPISI: Termin upisa na pojedini tečaj bit će objavljen mjesec dana prije početka tečaja.

 

DOBNA GRANICA ZA TEČAJ: Pas koji kreće na tečaj mora imati navršenih 12 mjeseci. Psi mlađi od godinu dana ne smiju polaziti tečaj agilitija, niti trenirati agility u našem Klubu, zbog toga što je mladi pseći kostur još uvijek osjetljiv i nedovoljno razvijen i treniranjem agility prepreka (npr visinske prepreke, slalom…) može se oštetiti.

UVJET ZA UPIS: Pozitivno ocijenjeno testiranje prije tečaja (neagresivnost, dolaženje psa iz igre na poziv i motivacija).

 

Ukoliko želite pohađati tečaj agilityja sa svojim psom, prijavite se ispunjavanjem prijavnice na tečaj i povratno ćemo vam se javiti.

Prijavnica za tečaj: http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve

TRENINZI

Termini treniga su svakim radnim danom dva (2) puta tjedno, od 19:00 – 20:30 sati, te od 20:30 – 22:00 sata, ovisno o izabranom danu u tjednu i satu početka treninga, voditelja trening grupe kod kojega se trenira. Treninzi se odvijaju u grupama od 8-10 pasa.

Cilj treninga je usavršavanje pasa i vodiča u agilityju, te pripremanje za natjecanja.

Uvjeti: Plaćena članarina Kluba, odrađena obvezna pomaganja i završen agility tečaj.

Posebne napomene

Ukoliko vaš pas ima bilo kakvih zdravstvenih problema, a pogotovo onih sa zglobovima i kostima, neće moći trenirati agility. Prije početka tečaja zato se preporuča slikanje kukova psa svakako, a nije loše odmah slikati i ramena i laktove. 

 

Agility je sport u kojem se koristi značajan broj težih prepreka koje je prije početka tečaja ili treninga potrebno iznijeti na teren. Bili žena ili muškarac, imali 40 ili 140 kilograma i bez obzira na vaše zdravstvene tegobe – pripremite se na nošenje.