Image Alt

Spasioci

Zašto je pas dobar spasioc?

Bez obzira na sofisticiranu tehnologiju (kojoj su za funkcioniranje često potrebni presterilni uvjeti bez buke i komešanja) još uvijek su psi na prvom mjestu kad se radi o traženju unesrećenih osoba u ruševinama, lavinama i na otvorenim prostorima. Razlog tome su pseći njuh, sluh i dobar ``periferni vid``. Najrazvijenije pseće osjetilo je osjetilo njuha koje je i do 11.500 puta oštrije od čovjekovog. Osjetljivost njegovih receptorskih stanica nedvojbeno je ogromna te zbog toga možemo reći kako pas posjeduje svojevrsnu ``mirisnu inteligenciju``. Pseći sluh također uvelike nadmašuje ljudske sposobnosti pa tako šum koji čovjek čuje s udaljenosti od četiri metra pas čuje s udaljenosti od 25 metara.

Školovanje

Pravilnim školovanjem koristeći psu urođene nagone (kao što je nagon lova), psa se može dovesti do visokog stupnja motiviranosti za traženje unesrećenih osoba na način da pas cijelu akciju traženja doživi kao igru u kojoj njegov konačni «plijen», tj. svoju omiljenu igračku ili hranu, dobije nakon uspješno završenog posla (tj. nakon što pronađe osobu). Sve te sposobnosti čine ga idealnim i nezamjenjivim u svim akcijama spašavanja, po bilo kojem terenu i u bilo kojim uvjetima.

Ispiti

Akcije spašavanja za vodiče pasa spasioca ne zahtijevaju samo kinološka znanja pa vodič mora položiti 7 teoretskih i praktičnih ispita prije nego što smije pristupiti ispitima traženja:
1. prva pomoć unesrećenom
2. prva pomoć psu
3. opasnosti u ruševinama
4. opasnosti u prirodi
5. osnove alpinizma
6. osnove orijentacije i topografije
7. osnove psihologije i odgoja pasa

Ispiti (i predispiti) traženja unesrećenih osoba dijele se prema tipu terena na traženja u šumama, lavinama, ruševinama, u vodi, u urbanim uvjetima (Mantrailing) te po tragu, a prema stupnju težine na predispite i ispite prvog i drugog stupnja. Predispitima smiju pristupiti psi koji su navršili 15 mjeseci, ispitima prvog stupnja psi koji su navršili 18 mjeseci i ispitima drugog stupnja psi koji su navršili 20 mjeseci.

TEČAJ

Spasilački tečaj predstavlja početak školovanja psa i nadograđuje se na osnovno školovanje i radni „spasilački“ potencijal psa, koji obuhvaća dobru socijalizaciju i habituaciju u svim smjerovima, stabilnost, kvalitetnu interakciju s vodičem, motiviranost za rad, odgovarajuće fizičke predispozicije itd. U školovanju spasilačkog psa postoji bezbroj vježbi i detalja kojima se moramo posvetiti, a svi ti detalji neostvarivi su ako postoji veći problem u nečemu od prije navedenog.

Način rada je u prirodi, vikend treninzi nikada ne traju manje od 3 sata, a cilj vašeg treniranja je licenciranje pasa. Prema klupskim pravilima, pristupanje licenci je obavezno u roku od 2 godine od početka treniranja. Licencirani vodiči članovi su specijalnih jedinica civilne zaštite Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, stoga je ova disciplina najzahtjevnija, najkompleksnija i najodgovornija kinološka disciplina koju klub nudi.

Zbog svega navedenoga, određeni su uvjeti koje je nužno zadovoljiti kako bi se pristupilo tečaju, a to su položen Ispit odgoja i socijalizacije u našem Klubu i testiranje psa koje provodi najmanje jedan licencirani voditelj spasilačkog tečaja.

Elementi testiranja su:

  • provjera motivacije u radu (hrana, igra)
  • kontakt psa sa stranom osobom (igranje, diranje, hranjenje, provjera plahosti i agresivnosti)
  • interakcija psa s drugim psima istog i suprotnog spola (agresivnost)
  • vraćanje do vodiča na poziv

Ako pas ne zadovolji neki od kriterija na testiranju, neće moći pohađati tečaj, ali se time ne isključuje mogućnost ponavljanja testiranja za neki od narednih tečajeva.

Uvjeti i ciljevi tečaja

Zbog svega navedenoga, određeni su uvjeti koje je nužno zadovoljiti kako bi se pristupilo tečaju, a to su završen Tečaj odgoja i socijalizacije (TOS) u našem Klubu i testiranje psa koje provodi najmanje jedan licencirani voditelj spasilačkog tečaja.

Elementi testiranja su:
– provjera motivacije u radu (hrana, igra)
– kontakt psa sa stranom osobom (igranje, diranje, hranjenje, provjera plahosti i agresivnosti)
– interakcija psa s drugim psima istog i suprotnog spola (agresivnost)
– vraćanje do vodiča na poziv

Ako pas ne zadovolji neki od kriterija na testiranju, neće moći pohađati tečaj, ali se time ne isključuje mogućnost ponavljanja testiranja za neki od narednih tečajeva.

Tečajem je nužno doseći osnovne ciljeve unutar triju osnovnih segmenata:
– Upoznati vodiče s osnovnim principima rada spasilačkih pasa
– Postaviti temelje za označavanje markiranta i traženje
– Postaviti temelje za izradu poslušnosti i prepreka

Cijena i trajanje tečaja

Po završetku tečaja svi pozitivno ocijenjeni vodiči imaju mogućnost nastaviti trenirati u spasilačkim trening grupama, a nakon učlanjenja u klub.

– Cijena tečaja iznosi 135€ (1017,16kn), a treninzi se održavaju dva puta tjedno.
– Trajanje tečaja ovisi o broju polaznika, a maksimalno trajanje je 3 mjeseca.

Ukoliko ste zainteresirani za upis na spasilački tečaj, prijavite se i kontaktirati ćemo vas za testiranje.

Prijavnica za tečaj: http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve

Za dodatne informacije obratite se na spasioci@kossp.hr