Image Alt

Rally Obedience

O Rally Obedienceu

Rally Obedience ili skraćeno Rally O je idealan sport za sve pse i vlasnike jer izrađuje poslušnost na zabavan način i tako utječe na razvijanje razumijevanja i povjerenja između psa i vlasnika. Osim toga, to je odličan način socijalizacije za sramežljive ili nepovjerljive pse i idealan način da starije pse dugo održite aktivnima. Rally O je novija kinološka disciplina. Nastao je kao kombinacija agilitya i klasične poslušnosti. Popularnost mu raste jer je njegov koncept da se u klasične vježbe poslušnosti dodaje više dinamike, trikova i svakodnevnih situacija i izazova.

Kako to izgleda?

Rally O podijeljen je u 4 jakosne kategorije i sastoji se od ukupno 72 vježbe koje se prema načinu izvođenja mogu podijeliti u 3 skupine: statične vježbe (promjene položaja psa u odnosu na vodiča), vježbe u pokretu (kruženje i vijuganje oko zdjelica sa hranom, igrački i čunjića, opoziv, aport, različiti okreti i sl.) te prepreke (slalom, stol, tunel, klackalica, visinske prepreke, skok u dalj).

 

Sama Rally O staza se sastoji od 15 do 20 vježbi (ovisno o jakosnoj kategoriji) koje tim, pas i njegov vodič, moraju savladati u maksimalnom vremenu od 3 minute. Stazu tim savladava samostalno, po točno zadanom redu. Sudac sam bira vježbe pa se staze svaki put razlikuju što održava dinamičnost i interes. Natjecatelji imaju priliku u određenom vremenu upoznati se sa stazom, ali bez pratnje psa.

 

Dozvoljene su glasovne i vizualne komande te pohvala psa. Fizički kontakt psa i vodiča, motivacija hranom ili igračkom nisu dopušteni. Grubost vodiča prema psu je strogo zabranjena i kažnjava se diskvalifikacijom.

Sudac ocjenjuje preciznost izvođenja vježbi, ali i volju psa da radi sa svojim vodičem; živahan hod, pozitivan stav i veselo izvođenje vježbe.

Najbolji natjecatelj je onaj koji osvoji najviše bodova i u što kraćem vremenu završi stazu.

TEČAJ

Na tečaju, koji traje 6 tjedana (2x tjedno po 1,5 sat), će se polaznika upoznati s: načinom čitanja znakova, izvođenju vježbi iz kataloga znakova (znakovi 1 do 30), katalogom znakova http://hks.hr/web/dokumenti/Katalog%20znakova%20RO.pdf i Rally O Pravilnikom HKS-a http://hks.hr/web/dokumenti/13.a.Pravilnik%20Rally-O.pdf. Radit će se na savladavanju hoda uz nogu, osnovnih okreta, ispravnog načina izgleda statičkih vježbi te osnovnom savladavanju prepreka.

Kako biste se priključili tečaju potrebno je da pas poznaje osnovnu poslušnost te da je motiviran za rad što se dokazuje položenim A0 Ispitom ili testiranjem koje provodi voditelj u RallyO disciplini. Drugi uvjeti za upis na tečaj Rally O su i dob psa 12+ mjeseci te uplaćen iznos od 80€ (602,76kn).

Tečajevi se održavaju u proljetnom i jesenskom ciklusu ili čim skupimo dovoljan broj zainteresiranih vodiča i njihovih pasa stoga požurite s prijavom: http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve

Treninzi

Rally O trenira se u 3 različite grupe, ovisne o stupnju znanja i pristupanju natjecanjima. 

Početnička grupa namijenjena je psima i vodičima koji su završili tečaj Rally O i nemaju do kraja izrađene elemente iz kataloga znakova za RO-I i RO-II. Treninzi se odvijaju 2x tjedno u trajanju od 60 minuta. Uvjet za treniranje je položen Rally O tečaj.

Napredna trening grupa namijenjena je psima i vodičima s položenim RO-I ispitom i/ili izrađenim svim elementima iz kataloga znakova za RO-II. Treninzi se odvijaju 2x tjedno u trajanju od 60 minuta.

Rekreativna grupa namijenjena je psima i vodičima koji se ne natječu, a žele vježbe iz kataloga znakova za Rally O raditi u ograničenom opsegu i/ili žele dodatno raditi na elementima Rally Free i/ili trikovima. Treninzi se odvijaju 1x tjedno u trajanju od 90 minuta.