Image Alt

Rally Obedience

O Rally Obedienceu

Rally Obedience ili skraćeno Rally O je idealan sport za sve pse i vlasnike jer izrađuje poslušnost na zabavan način i tako utječe na razvijanje razumijevanja i povjerenja između psa i vlasnika. Osim toga to je odličan način socijalizacije za sramežljive ili nepovjerljive pse i idealan način da starije pse dugo održite aktivnima. Rally O je novija kinološka disciplina. Nastao je kao kombinacija agilitya i klasične poslušnosti. Popularnost mu raste jer je njegov koncept da u klasične vježbe poslušnosti doda više dinamike, trikova i svakodnevnih situacija i izazova.

Kako to izgleda?

Rally-O podijeljen je u 4 jakosne kategorije i sastoji se od ukupno 72 vježbe koje se prema načinu izvođenja mogu podijeliti u 3 skupine: statične vježbe (promjene položaja psa u odnosu na vodiča), vježbe u pokretu (kruženje i vijuganje oko zdjelica sa hranom, igrački i čunjića, opoziv, aport, različiti okreti i sl.) te prepreke (slalom, stol, tunel, klackalica, visinske prepreke, skok u dalj).

 

Sama Rally-O staza se sastoji od 15 do 20 vježbi  (ovisno o jakosnoj kategoriji) koje tim; pas i njegov vodič, moraju savladati u maksimalnom vremenu od 3 minute. Stazu tim savladava samostalno, po točno zadanom redu. Sudac sam bira vježbe pa se staze svaki put razlikuju što održava dinamičnost i interes. Natjecatelji imaju priliku u određenom vremenu upoznati se sa stazom, ali bez pratnje psa.

 

Dozvoljene su glasovne i vizualne komande te pohvala psa. Fizički kontakt psa i vodiča, motivacija hranom ili igračkom nisu dopušteni. Grubost vodiča prema psu je strogo zabranjena i kažnjava se diskvalifikacijom.

Sudac ocjenjuje preciznost izvođenja vježbi, ali i volju psa da radi sa svojim vodičem; živahan hod, pozitivan stav i veselo izvođenje vježbe.

Najbolji natjecatelj je onaj koji osvoji najviše bodova i u što kraćem vremenu završi stazu.

TEČAJ

Svaki budući treningaš treba, prije uključenja u redovne trening grupe, završiti tečaj Rally O.

 

Na tečaju, koji traje 6 tjedana (2x tjedno po 1,5 sat), će se polaznika upoznati s katalogom znakova http://hks.hr/web/dokumenti/Katalog%20znakova%20RO.pdf i Rally O Pravilnikom HKS-a http://hks.hr/web/dokumenti/13.a.Pravilnik%20Rally-O.pdf

 

Radit će se na savladavanju hoda uz nogu, osnovnih okreta, ispravnog načina izgleda statičkih vježbi te osnovnom savladavanju prepreka.

 

Kako biste se priključili tečaju potrebno je da pas poznaje osnovnu poslušnost te da je motiviran za rad.

 

Tečajevi se održavaju u proljetnom i jesenskom ciklusu ili čim skupimo dovoljan broj zainteresiranih vodiča i njihovih pasa stoga požurite s prijavom: http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve

 

Uvjeti za upis na tečaj Rally O su:

  • dob psa veća od 12 mjeseci
  • prolazak testiranja
  • uplaćen iznos od 500,00 kn

Treninzi

Uvjeti za redovno treniranje Rally O discipline su:
– položen tečaj Rally O
– položen A0 ispit za psa pratioca unutar 6 mjeseci nakon završetka tečaja
– plaćena klupska članarina

Termini treninga su 2 puta tjedno po 1,5 sat. Vrijeme po dogovoru koje se utvrdi prije početka trening sezone.