Image Alt

Nosework

O Noseworku

Za detekciju mirisa pas koristi 40% svog mozga. Obzirom na tu činjenicu, rad nosom psa veseli i umara na prirodan način. Traženje određenog mirisa koji sam po sebi psu ne predstavlja ništa, nešto je kompleksniji zadatak od traženja loptice, Konga ili štapa jer pas mora shvatiti da će mu pronalazak određenog mirisa donijeti nagradu. Kad poveže miris s nagradom, mora ga naučiti još i markirati. To znači da određenim ponašanjem, usmjerenom pažnjom pokaže gdje je našao izvor mirisa.

Zašto Nosework

Nosework je jedna od disciplina koja je primjerena svakom psu, bez obzira na pasminu, dob, spol, veličinu te predznanje vašeg psa. 

 

Osim što je kompatibilan s različitim kinološkim disciplinama poput poslušnosti, spasioca, mantrailinga, pa je prijelaz na navedene discipline uvelike olakšan, Nosework zapravo omogućava vašem psu da kroz traženje mirisa pas zadovolji jedan od osnovnih nagona – nagon za lovom. 

 

Kroz bavljenje Noseworkom povezat ćete se s vašim psom i izgraditi pozitivan odnos, pa Nosework disciplina posebno pogoduje psima s poteškoćama u ponašaju jer:  

a) nestrpljivim psima koncentracija na otkrivanje mirisa pomaže prihvatiti prisutnost drugih pasa
b) bojažljivim psima pomaže da se opuste i bolje osjećaju u novom okolišu
c) dekoncentrirani, hiperaktivni psi uče usmjeriti energiju i ustrajati na zadanom zadatku

 

Također, za razliku od nekih drugih kinoloških disciplina, za kvalitetan trening Noseworka ne treba puno vremena, može se trenirati kod kuće i nema potrebe za posebnim prostorom, terenima, pomagačima i slično što je izvrsno za vrijeme loših vremenskih uvjeta (kiša, snijeg, vrućine..)

 

Nosework nije fizički zahtjevna disciplina pa ga mogu raditi starije i fizički slabije osobe i njihovi psi i predstavlja izvrsnu zanimacija za pse na oporavku koji imaju ograničenje u fizičkoj aktivnosti – primjerice nakon operacije. 

 

Provođenje ispita u Noseworku unutar Kluba regulirano je Pravilnikom koje možete pronaći ovdje.

TEČAJ

Program tečaja:
Nosework se uči kroz tri stupnja koji završavaju ispitom.

1. stupanj – početnici koji uče tražiti jedan miris (klinčić) u prostoru, naći izvor mirisa i markirati ga. Tečaj traje 10 tjedana.
2. stupanj – dodaje se još jedan miris (anis), a područje traženja se širi na vanjski prostor i vozila, dok se istovremeno psu traženje otežava raznim ometanjima. Tečaj traje 10 tjedana.
3. stupanj se ne održava tečaj, nego se sprema u trening grupama.
– dodaje se treći miris (vetiver), traženje se provodi u najrazličitijem okolišu uz puno ometanja (ostali psi, ljudi, hrana, buka i slično), a pas je samostalniji u traženju – sposoban je dulje markirati nađeni miris.

 

Ukoliko želite upisati tečaj Noseworka, trebate ispuniti prijavnicu na http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve, nakon čega će vam se javiti voditelj discipline i s vama dogovoriti točan termin upisa.

 

Tečaj se održava na terenu KOSSP-a “Zagreb”, a cijena tečaja NW1 i NW2 je 110€ (828,8kn).

 

Za sve dodatne informacije u vezi tečaja obratite se na mail nw@kossp.hr

Kalendar

Nosework aktivnosti u KOSSP-u ``Zagreb`` za 2024. godinu

  • Ispit
  • Natjecanje
  • Ispit
  • Natjecanje
  • Natjecanje
  • Ispit
  • Natjecanje