Image Alt

Frisbee

O Frisbeeju

Pseći frisbee ili Dog frisbee u Americi je popularan skoro 40 godina, a u Hrvatskoj se pojavljuje tek 2013. godine kada se na terenu Kossp-a održao prvi Frisbee seminar pod vodstvom Aleša Horvata, dugogodišnjeg natjecatelja i međunarodnog USDDN suca L4 iz Slovenije. Od tada se redovno u Zagrebu i okolici, ali i u drugim većim gradovima odvijaju treninzi na kojima sudjeluju mnogi zaljubljenici u ovaj sport.

Ovaj sport podupire vezu između psa i vodiča, održava psa u odličnoj fizičkoj kondiciji i povećava njegovu izdržljivost.

Dog frisbee se dijeli na distance (daljinske) i freestyle (slobodni stil) discipline.

Neke od daljinskih disciplina su Minidistance, Distance i Long Distance, a razlikuju se u dužini terena na kojoj se baca frisbee. Boduje se udaljenost na kojoj pas hvata frisbee, a teren može i ne mora sadržavati bonus polje koje se boduje zasebno.

Freestyle ili slobodni stil je disciplina u kojoj svojom suradnjom i izvođenjem raznih atraktivnih elemenata pas i vodič izvode rutinu uz glazbenu podlogu tijekom koje je potrebno izvesti određene zadane elemente (trikove) pri kojima pas hvata frisbee.

Dog frisbee je također izazov i za vodiča jer je prije početka aktivnog bavljenja frizbijem, za sigurnost psa potrebno primjereno naučiti bacati frisbee.

Kome je namjenjen Frisbee?

Frisbee se preporuča za većinu pasa s izraženim pljenskim nagonom, jer se uz redovne treninge i dosljednost u radu s frizbijem pas uči kontroli vlastitog nagona u cilju bržeg dolaska do plijena, odnosno frizbija.

SEMINAR ZA POČETNIKE će se održavati 2 puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu.

TRENINZI: treninzi će biti podjeljeni na treninge za POČETNIKE i NAPREDNE (natjecatelje) i održavat će se 2 puta tjedno (popodnevni/večernji termin). Za treniranje morate biti član Kluba i odslušati tečaj. Dobne granice za treniranje dog frisbee-a NEMA, no sa psima mlađima od 12 mjeseci STROGO JE ZABRANJENO treniranje skokova i daljinskih bacanja te je program treninga prilagođen dobi psa.

TEČAJ: cijena tečaja iznosit će 55€ (414,4kn), a prijaviti se možete ovdje: http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve

NATJECANJA

Natjecanja u dog frisbee-u se održavaju širom svijeta i Europe, a sve češće i na području regije.

2019. godine po prvi puta su se na europskoj inačici USDDN natjecanja u Italiji predstavili i hrvatski natjecatelji te ostvarili zavidne rezultate u teškoj konkurenciji.

U Hrvatskoj i Sloveniji su 2019. godine održana ukupno 6 natjecanja u sklopu Adria Disc Dog Challengea u čijoj je organizaciji i realizaciji sudjelovao i Dog Frisbee Zagreb.

NAPOMENA: svima koji planiraju natjecanja sa svojim psima, svakako se preporuča snimka kukova, laktova i kralježnice prije pristupanja zahtjevnijim treninzima. Natjecanja nisu dozvoljena psima mlađima od 12 mjeseci, a freestyle je dozvoljen isključivo psima iznad 15 mjeseci starosti.