Image Alt

Frisbee

O Frisbeeju

Pseći frisbee ili Dog frisbee u Americi je popularan skoro 40 godina, a u Hrvatskoj se pojavljuje tek 2013. godine kada se na terenu Kossp-a održao prvi Frisbee seminar pod vodstvom Aleša Horvata, dugogodišnjeg natjecatelja i međunarodnog USDDN suca L4 iz Slovenije. Od tada se redovno u Zagrebu i okolici, ali i u drugim većim gradovima odvijaju treninzi na kojima sudjeluju mnogi zaljubljenici u ovaj sport.

Ovaj sport podupire vezu između psa i vodiča, održava psa u odličnoj fizičkoj kondiciji i povećava njegovu izdržljivost.

Dog frisbee se djeli na distance (daljinske) i freestyle (slobodni stil) discipline.

Neke od daljinskih disciplina su Minidistance, Distance i Long Distance, razlikuju se u dužini terena na kojoj se baca frisbee. Boduje se udaljenost na kojoj pas hvata frisbee, a teren može i ne mora sadržavati bonus polje koje se boduje zasebno.

Freestyle ili slobodni stil je disciplina u kojoj svojom suradnjom i izvođenjem raznih atraktivnih elemenata pas i vodič izvode rutinu uz glazbenu podlogu tokom koje je potrebno izvesti određene zadane elemente (trikove) pri kojima pas hvata frisbee.

Dog frisbee je također izazov i za vodiča jer je prije početka aktivnog bavljenja frizbijem, za sigurnost psa potebno primjereno naučiti bacati frisbee.

Kome je namjenjen Frisbee?

Frisbee se preporuča za većinu pasa sa izraženim pljenskim nagonom, jer se uz redovne treninge i dosljednost u radu sa frizbijem pas uči kontroli vlastitog nagona u cilju bržeg dolaska do pljena, odnosno frizbija.

SEMINAR ZA POČETNIKE će se održavati 2 puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu.

TRENINZI: treninzi će biti podjeljeni na treninge za POČETNIKE i NAPREDNE (natjecatelje) i održavati će se 2 puta tjedno (popodnevni/večernji termin)

Dobne granice za treniranje dog frisbee-a NEMA, no sa psima mlađima od 12 mjeseci STROGO JE ZABRANJENO treniranje skokova i daljinskih bacanja te je program treninga prilagođen dobi psa.

Natjecanja nisu dozvoljena psima mlađima od 12 mjeseci, a freestyle je dozvoljen isključivo psima iznad 15 mjeseci starosti.

Za tečaj prijavite se ovdje: http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve, dok za treniranje trebate najprije postati član Kluba.  

NATJECANJA

Natjecanja u dog frisbee-u se održavaju širom svijeta i Europe, a sve češće i na području regije.

2019. godine po prvi puta su se na europskoj inačici USDDN natjecanja u Italiji predstavili i hrvatski natjecatelji te ostvarili zavidne rezultate u teškoj konkurenciji.

U Hrvatskoj i Sloveniji su 2019. godine održana ukupno 6 natjecanja u sklopu Adria Disc Dog Challengea u čijoj je organizaciji i realizaciji sudjelovao i Dog Frisbee Zagreb.

NAPOMENA: svima koji planiraju natjecanja sa svojim psima, svakako se preporuča snimka kukova, laktova i kralježnice prije pristupanja zahtjevnijim treninzima.