Image Alt

Flyball

Povijest Flyballa

Flyball je timski sport koji je nastao u Kaliforniji, SAD, sedamdesetih godina prošlog stoljeća. To je vrlo atraktivan i dinamičan sport, koji zahtijeva vrhunsku fizičku spremu psa. Njegova popularnost u Sjevernoj Americi širila se munjevitom brzinom, tako da je već početkom osamdesetih osnovana NAFA (Sjevernoameričko udruženje za flyball) koja je i do danas ostala najvećim autoritetom u tom sportu. U Engleskoj je ovaj sport prvi put predstavljen 1989. godine, na poznatoj svjetskoj izložbi ´Crufts´. Nakon toga je stekao određenu popularnost i u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Češkoj i Italiji.

O Flyballu

Flyball je timski sport, a jedan tim čine četiri psa i njihovi vodiči. Teren za natjecanje sastoji se od dvije trake duge 15,5m, široke 1,5m, na kojima se nalaze elektronska mjerna vrata, četiri prepreke i automat koji izbacuje loptice. Prva prepreka je udaljena 2 metra od vrata, a automat je od posljednje prepreke udaljen 4.5 metra. Podloga mora biti prikladna za pseće šape (ukoliko je tvrda mora biti prekrivena gumom).

Pas mora proći kroz  elektronska mjerna vrata, jureći preskočiti 4 prepreke i uhvatiti lopticu koju izbaci automat prilikom dodira. Tada se pas, ponovno preskačući prepreke, mora što prije vratiti do svog vodiča. Kada prođe kroz mjerna vrata, sljedeći pas je već na vratima.

Bit ovog sporta je u tome da se pas mora samostalno snalaziti na stazi i da je potpuno prepušten svojoj snalažljivosti, pri čemu se pokazuju brzina, izdržljivost te spretnost psa.

TEČAJEVI

Tečaj Flyballa održava se u proljetnom i jesenjem terminu, a cijena mu je 70€ (527,42kn).

TRENINZI

Termini treninga su dva puta tjedno u terminu koji se dogovori prije početka sezone treninga.

Uvjeti: Članstvo u Klubu i završen tečaj