Image Alt

Agility

O Agilityju

Agility je sport u kojem sudjeluje pas sa svojim vodičem. Vodič usmjerava psa kroz stazu koja se sastoji od dvadesetak prepreka postavljenih određenim redosljedom. Bitna je točnost (pas mora savladati prepreke određenim slijedom) i brzina (poželjno je što kraće vrijeme za savladavanje staze). Vodič, tijekom savladavanja staze psa usmjerava glasom i govorom tijela. Dakle, bitno je da je pas raspoložen, da je utreniran i da zna prepoznati što mu vlasnik želi poručiti, ali je često teže istrenirati samog vodiča. U agilityju postoje 3 kategorije (small, medium, large) određene visinom psa i 3 razreda težine staze (A1, A2, A3). Jedna staza se stastoji od različitih prepreka, a njihov redoslijed određuje sudac prije samog natjecanja, dok vodič ima 7-10 minuta za zapamtiti ga. Agility u Hrvatskoj prisutan je od 1991. godine te je brzo osvojio simpatije, a danas se može nazvati i najbrojnijom disciplinom među psećim sportovima u Hrvatskoj. Tome u prilog idu i brojni uspjesi hrvatskih agilitaša na međunarodnim natjecanjima.

Tečaj

Agility tečaj za cilj ima pripremiti vodiča i njegovog psa na bavljenje disciplinom. Radi se na usvajanju osnovnih znanja, elemenata i pravila sporta, kako kod vodiča tako i kod psa. Vodič i njegov pas nastupaju kao tim, stoga će njihov uspjeh ovisiti o usvojenom znanju i njihovom međusobnom odnosu. Svaki pas je individua i drugačije će usvajati znanja pa mu se na taj način i pristupa.

Tečaj agilityja sastoji se od 3 stupnja:

Predtečaj koji služi upoznavanju vodiča i pasa s osnovnim vježbama i metodama rada. Koristi se kliker, a psa se uči kontroli impulsa te ga se upoznaje s osnovnim preprekama kao što su hopovi, tunel i slalom. Puno pažnje posvećuje se izgradnji motivacije psa i stvaranju pozitivnog odnosa psa i vodiča za što je potrebno naučiti kako se s psom pravilno igrati. Na predtečaju se radi i na fizičkoj spremi pasa kao i na spretnosti vodiča. U tu svrhu izrađuju se vježbe fitnessa za pse te vježbe okretnosti i koordinacije za vodiče.

Osnovni tečaj na kojem se nastavlja raditi na motivaciji pasa kao i na razvijanju tehnika vođenja vodiča. Na ovom stupnju tečaja počinju se izrađivati prepreke kao što su hopovi, spread, guma, dalj, zid i zone, a tuneli i slalom se nastavljaju izrađivati na osnovama usvojenim na predtečaju.

Napredni tečaj na kojem radi se na pripremanju vodiča i pasa za natjecateljsko bavljenje agilityjem. 

 

Svaki stupanj obuhvaća deset treninga te jedan dodatni završni sat na kojem se ocjenjuje koliko uspješno pas i vodič savladavaju vježbe prikazane na tečaju te koliko su znanja usvojili. Po pozitivnoj ocijeni tim prelazi na sljedeći stupanj, odnosno po pozitivnoj ocijeni naprednog tečaja tim se pridružuje trening grupama.

 

STUPNJEVI TEČAJA I TERMINI:
– Predtečaj agilityja (PTA): 10 termina kroz 5 tjedana, 2x tjedno po 60min u večernjim satima
– Osnovni tečaj (OTA): 10 termina kroz 5 tjedana, 2x tjedno po min 90min u večernjim satima
– Napredni tečaj (NTA): 10 termina kroz 5 tjedana, 2x tjedno po 90min u večernjim satima


CIJENA TEČAJA:

– Predtečaj agilityja (PTA): 70€ (527,42kn)
– Osnovni tečaj (OTA): 95€ (715,78kn)
– Napredni tečaj (NTA): 95€ (715,78kn)
* Svaki stupanj se plaća zasebno

 

UPISI: Tečajevi agilityja organiziraju se sezonski, obično 2-4 kroz godinu (proljeće i jesen). Prijavnica za tečaj je uvijek otvorena na: http://bit.ly/PrijavnicaZaTecajeve. Nakon ispunjavanja prijavnice, trebate pričekati do javljanja voditelja tečaja koji će vas, kada se definira datum početka tečaja, obavijestiti o daljnjem tijeku upisa.

 

UVJET ZA UPIS: Za pristupanje tečaju agilityja, počevši s predtečajem, ne morate imati položene druge klupske ispite, ali je potrebno pozitivno ocijenjeno testiranje u kojem se provjerava: motivacija psa, dolazak na poziv iz igre, sjedi i/ili lezi+čekaj te neagresivnost psa, a koje će voditelj provesti prije pristupanja tečaju.
Dobna granica psa za pristupanje predtečaju agilitya jest devet mjeseci. Za sve pse obavezno je priložiti RTG nalaz kukova i laktova po navršenih dvanaest mjeseci starosti.

TRENINZI

Termini treniga su svakim radnim danom dva (2) puta tjedno, od 19:00 – 20:30 sati, te od 20:30 – 22:00 sata, ovisno o izabranom danu u tjednu i satu početka treninga, voditelja trening grupe kod kojega se trenira. Treninzi se odvijaju u grupama od 8-10 pasa.

Cilj treninga je usavršavanje pasa i vodiča u agilityju, te pripremanje za natjecanja.

Uvjeti: Članstvo u Klubu i završen agility tečaj.

Posebne napomene

Ukoliko vaš pas ima bilo kakvih zdravstvenih problema, a pogotovo onih sa zglobovima i kostima, neće moći trenirati agility. Prije početka tečaja zato se preporuča slikanje kukova psa svakako, a nije loše odmah slikati i ramena i laktove. 

 

Agility je sport u kojem se koristi značajan broj težih prepreka koje je prije početka tečaja ili treninga potrebno iznijeti na teren. Bili žena ili muškarac, imali 40 ili 140 kilograma i bez obzira na vaše zdravstvene tegobe – pripremite se na nošenje.